Ahşap Konstrüksiyon

AHŞAP KONSTRÜKSİYON ÇATI YENİLEME
Mevcut çatınız çeşitli yerlerinden damlatıyor, aynı zamanda ısı kaybına neden oluyor, çağırdığınız bir çok usta onarım yaptıktan sonra tekrar sorun yaşıyorsanız bizi arayın kesin çözüm üreten ekibimiz çatınızı inceleyerek çatı sorunlarınızı kesin bir şekilde garantili olarak gidersin.

OSB 2, en 300 standardının şartlarına uygun olarak üretilmektedir. levhaların teknik parametreleri, kuru ortamda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon imalatına tamamen uygundur. Yani kuru ortamlarda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon levhaları olarak değerlendirildmelidir.
OSB3 – rutubetli ortamlarda kullanılan taşıyıcı konstrüksiyon levhaları olarak değerlendirilmelidir.
Çatı kaplamaları, kiremit ve shıngle altı levhası kaplamalarında,
Taşıyıcı zeminler duvar ve ara bölme yapılarında,
Duvar kaplamalarında,
Her türlü iç dekorasyon uygulamalarında,
Ambalaj sanayinde,
Mobilya imalatında,
Yat ve tekne dekorasyonunda,
Araç kasası imalatında,
Fuar standı uygulamalarında,

Ahşap Konsrüksiyon çatı karkas Yapı Teknolojisi ürünü bir konutun TS 825’e (Türk Standartları Enstitüsü - Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı) uygun olarak inşa edilen betonarme bir konuta göre yıllık ısıtma enerji ihtiyacı ortalama %65 daha az olmaktadır. Bu da betonarme bir konutta oturan aile yaşam alanını ısıtmak ya da soğutmak için ayda 100YTL harcıyor ise aynı emsaldeki ahşap karkas binada oturan ailenin bu harcamasının sadece 35 YTL olacağı anlamına gelmektedir. Enerji verimliliğinin maksimum düzeyde sağlanması için gerçek ve tek çözüm ahşap karkas yapı sistemi olacaktır

Bırakma Kirişleri: Asma çatılarda makasların açılmaya karşı zorlanmalarını önleyen elemanlardır. Betonarme döşeme üzerine oturan bırakma kirişleri, oturtma çatılarda da duvar, kiriş ya da mesnetler üzerine oturur ve ayni ismi alırlar. Kesitleri çoğunlukla 8×14, 8×16, 10×16 ve 14×20 cm. alınır; tek ya da çift parça yapılırlar.

Yastık Kirişleri: Çatı makaslarından bırakma kirişlerine gelen yükler yastık kirişlerine, oradan da kiriş veya döşemeye aktarılır. Duvar, kiriş veya döşemeye geniş yüzeyleriyle oturan yastık kirişleri 5×10, 8×16 ve 10×20 cm. kesitlerinde olurlar ve blonlar ya da bağlantı demirleriyle bağlanırlar.

Dikmeler: Aşıklardan aldıkları yükleri duvar, kiriş veya döşemeye aktaran düşey ve genelde kare kesitli (8×8, 10×10, 12×12 cm.) elemanlardır.

Aşıklar:
Merteklerin yükünü taşıyan yatay elemanlar (kirişler) olup; saçak üzerine oturan “Damlalık Aşığı”, saçakla mahya arasına oturan “Orta Aşık” ve mahyada “Mahya Aşığı” isimlerini alırlar. Aşıklar yüklerini yerine göre dikmelere, askılara, duvar ya da kirişlere veya döşemelere verirler. 10×14, 12×16, 14×18 cm. kesitlerinde olur ve 2.00 - 2.50 m. aralıklarla yerleştirilirler.

Göğüslemeler:
Dikmelerden aşıklara doğru 45 açıyla çakılan desteklerdir. Çatıdaki boyuna yönde hareketleri önler ve dikmeler arasındaki açıklığı azaltırlar. Genelde 8×8, 8×10, 5×10 ve 6×12 cm. kesitlerinde imal edilirler.

Payandalar: Asma çatılarda dikmelerden gelen yükleri alıp bırakma kirişlerindeki düğüm noktalarına ileten eğimli çubuklardır ve kesitleri 8×14 ile 10×18 cm. arasında değişir.

Yanlamalar: Asma çatılarda aşıklardan dikmelere gelen yükleri alıp duvarlara ileten ve payandalara benzeyen (ayni kesitlerde) çubuklardır.

Kuşaklar:
Ayni çatı makası üzerindeki dikmeler, aşıklar, yanlama ve mertekleri her iki yüzeyden birbirlerine bağlayan elemanlardır. Bağlandıkları parçalara “kertme” ile geçer birleşim noktalarını kuvvetlendirirler 5×10, 5×20 cm. en kesitinde olurlar.

Rüzgar Kirişleri: Çatı makaslarının, rüzgar ve diğer yatay yükler altında devrilme ve deformasyon- larını önlemek üzere çatının her iki başındaki ilk iki ve son iki makas arasına çaprazlama olarak çakılan kirişlerdir. Küçük çatılarda mertek altlarına çakılan “Bağlantı Kirişleri” de ayni görevi görürler. 5×10 veya 10×10 cm. kesitinde yapılırlar.

Mertekler: Aşıklar üzerine oturan ve örtü altı kaplamasına gelen yükleri alan eğik elemanlardır. Kesitleri,1ş 5×8, 5×10, 6×10 ve 6×12 cm. olup 40 - 60 cm. aralıklarla yerleştirilirler.

Yardımcı Parçalar: Çatı elemanlarının birbirleriyle bağlantılarını sağlamak için kullanılan bağ ve askı demirleri, blonlar, çatı eğimini azaltmak için kullanılan “çelik” adi verilen parçalardır. Saçak kısmında merteklerin önüne çakılan çelikler, burada eğimi azaltarak eriyen kar ve buzların aşağıya kayarak oluklara zarar vermesini önlerler.

Örtü Altı Kaplaması:
Üzerine çatı örtüsünün döşendiği yüzey olup iki şekilde yapılırlar.

Ahşap Konstrüksiyon Fotoğrafları