İzolasyon

ISI İZOLASYONU YALITIMI NEDİR?

Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için yapılan işleme ISI YALITIMI denir.

ISI İZOLASYONUNUN YALITIMININ AMACI

Yapıların, uzun yıllar değerini koruyarak, içinde yaşayanların konfor şartlarını sağlayabilmesi ve kullanım performansını inşa edildiği haliyle devam ettirebilmesi, iç ve dış etkenlere karşı yeterince korunması ile mümkündür. Yapı, maruz kalacağı zorlayıcı şartlar ön görülerek tasarlanmamışsa, bu koşullara karşı direnmekte zorlanır, kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremez duruma gelir. Ortalama konfor şartlarının sağlanmasının bedeli böyle bir yapıda, göz ardı edilemeyecek şekilde artar. Yapının taşıyıcı veya dolgu bölümle Yapıların, uzun yıllar değerini koruyarak, içinde yaşayanların konfor şartlarını sağlayabilmesi ve kullanım performansını inşa edildiği haliyle devam ettirebilmesi, iç ve dış etkenlere karşı yeterince korunması ile mümkündür.

YAPILARDA ISI İZOLASYONU YALITIMI YAPILMASININ FAYDALARI

- Isı yalıtımıyla ısınma ve soğutma giderleri önemli ölçüde düşürülür.

- Bina içinde ve duvar yüzeyinde soğuk noktalar önlenerek, homojen bir sıcaklık ve konfor elde edilir.

- Dış kabukta oluşan ısısal farklılıklar tonlarca yüke eşdeğer gerilmeler ve çatlamalar yapabilmektedir. Isı yalıtımı yapılmış binaların dış kabuğu ve yapı elemanları, bu büyük gerilmelerden ve rutubetin tahrip edici etkisinden korunur.

- Yapı elemanları içinde yoğuşmayı önler.

- Isıtmada ve soğutmada enerji masrafları ve işletme giderlerinden tasarruf sağlar. Buna bağlı olarak hava kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunur.

- Isı yalıtımı yapılmış bir binada ısı kaybı ve kazancı hesaplarına göre, daha küçük kapasitede ısıtma, soğutma cihazı ve armatürleri kullanılacağından, ilk yatırım maliyeti azaltmaktadır.

- Isı yalıtımı yapılmış bir yapıda ısıtma veya soğutmada daha az enerji kullanılacağından, sınırlı olan enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve gelecek nesillere de bırakılabilmesi için gereklidir.

Isı İzolasyonu Fotoğrafları

Su İzolasyon  Nedir ve Neden Yapılmalıdır?

Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapımızı ve konforumuzu tehdit eden sudan korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir.

Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Su yalıtımı uygulaması, binanın güvenliğini sağlamasının yanı sıra bakteri ve küf oluşmasını, suyun çatılarımızdan veya tavanlarımızdan damlamasını önleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.

Yapıların uzun ömürlü olabilmesi, sağlıklı konforlu ve güvenli bir ortam sağlayabilmesi için iç ve dış etkenlere karşı doğru bir şekilde korunması gerekmektedir. Söz konusu bu iç ve dış etkenlerden korunabilmenin en etkin yolu da yalıtımdır. Bir uzmanlık dalı olan yalıtımın ana unsurları “doğru detay”, “nitelikli malzeme”, “ sağlıklı uygulama” dır.

Yapılarda su yalıtımı, suyun hangi şiddette, hangi halde ve nereden gelirse gelsin yapı kabuğundan içeri girerek yapı elemanlarına dolayısıyla da yapıya zarar vermesini önlemek için yapılır. Suyun yapılarda sıvı veya gaz halinde bulunması yıpranmaların ve zararlı etkilerin en önemli nedenidir.

Su Yapıya Çeşitli Şiddetlerde Çeşitli Yollardan Girebilir

Cepheden Sızma Yoluyla Rutubet: Sağlıklı bir sıva katı üzerine uygulanan bir boyadan beş ile on kat daha kalın olan dış cephe kaplamaları, yağmur nedeniyle cepheye vuran suyun içeri sızmasını engeller.

Yoğuşma Yoluyla Rutubet: Dış cephe ısı yalıtım sistemi iç cephe duvarlarının yüzey sıcaklığını yükselterek yoğuşmanın oluşmasını önler. Düzenli havalandırma yapılması ise bağıl nem oranını düşüreceği için yoğuşmanın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Kılcal Su Yürümesi Yoluyla Rutubet: Koruma sıvası, yapısındaki kanallar yardımıyla suyun buharlaşmasını kolaylaştırarak, yüzeyde rutubet lekelerinin oluşmasını önler. Bu kanallar aynı zamanda, tuzları bünyesinde saklayarak bunların genleşip sıvayı çatlatmalarını engeller.

Zeminden Sızan Su Yoluyla Rutubet: Su yalıtım sistemleri, suyun duvardan geçişine engel olur. Bu tür yalıtım sistemleri öncelikle dışarıdan, su tarafından uygulanmalı, ancak sızıntı veya eski binaların rehabilitasyonunda, su yalıtımı içeriden uygulanmalıdır.

Basınçlı Su Yoluyla: Yapıya sürekli ve belli bir hidrostatik basınç yapan suları kapsar. Metre cinsinden su sütunu yüksekliği ile ifade edilen su durumu (kg/m2) olarak basınç yapar.Basınçlı suya karşı yalıtımın detaylandırılması su basıncına ve yapının yalıtım üzerine yapacağı sıkışma basıncı faktörüne göre yapılır.

Su İzolasyon Nerelere Uygulanır?

Su yalıtımı, yapılarımıza suyun girebileceği alanlara yapılır. Bunlar; toprak ile temas eden duvarlar,temeller ve zemine oturan döşemeler, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviyenin altındaki dış duvarlar, balkonlar, teras ve eğimli çatılar ile banyo, lavabo, wc gibi ıslak hacimlerdir. Su yalıtımının bir diğer uygulama alanı da suyun içerisinde kalmasını istediğimiz su deposu, suni gölet ve havuz gibi yapılardır.

Su İzolasyon Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı, yapılarımızda suyun girebileceği temel, çatı gibi yerlere su geçirmeyen malzemelerin uygulanmasıyla yapılır. Uygulamalarda; polimer bitümlü örtüler, sentetik örtüler ve sürme su yalıtım malzemeleri kullanılır. Yalıtım uygulamasıyla binaya nüfuz edemeyen su; süzgeçler ve yağmur suyu drenaj (tahliye) boruları ile yapıdan uzaklaştırılır.

Su İzolasyonu Fotoğrafları